¨Is de kans groot dat je jouw hond een blessure bezorgt?¨ Het antwoord zou heel goed bevestigend kunnen klinken. Menselijke atleten piekeren er niet over een race of marathon te lopen zonder eerst de spieren op te warmen en / of rek- oefeningen te doen. Zij weten ook wel beter dan meteen na afloop van de inspanning te gaan zitten of liggen en het daarbij te laten.
Zelfs de meeste van ons weekend-atleten beseffen dat we bestraft worden als we geen warming-up, cooling-down of rek- en strekoefeningen doen. Het zijn bekende recepten om blessures en spierpijn te voorkomen. Waarom zou dit anders zijn voor honden die atletisch bezig zijn? Voor degenen, die vast van plan zijn hun verantwoording tegenover hun sporthond te nemen, nog even in het kort de mogelijkheden betreffende blessure-preventie.
- Stretchen.
Het stretchen leidt in een training- en wedstrijdsituatie eerder tot blessures, dan dat het blessures voorkomt, maar een serieuze warming-up en cooling-down is van groot belang. - De warming-up.
De duur van een warming-up zal afhangen van de omgevingstemperatuur en tak van sport, maar zal ongeveer 5 minuten in beslag nemen en kort voor de belasting (training/wedstrijd) afgerond moeten zijn. Begin met instappen, bouw lichte slaloms in, versnel naar een draf, waarin ook wat slaloms uitgevoerd kunnen worden, tussendoor een galop en via draf weer terug naar stap. Houdt de hond warm en geconcentreerd na je warming-up door de hond bv. wat lage sprongetjes op de plaats te laten maken of wat rondjes om je heen te laten lopen (2 richtingen). - De cooling-down.
Laat je hond direct na de belasting nog een paar minuten rustig draven, opdat de concentratie melkzuur in het bloed snel vermindert. Door ziekte, een operatie, een trauma, een aangeboren afwijking, overbelasting of door ouderdom kan uw huisdier problemen krijgen van het bewegingsapparaat. Dit uit zich mogelijk in pijn, stijfheid, kreupelen, anders staan, afwijkend bewegen, minder graag lopen en minder presteren bij sport en spel. - Het werken aan belastbaarheid.
Een grote belastbaarheid staat voor een kleinere kans op blessures. Belastbaarheid vergroot je door met je hond regelmatig (en niet 1 maal per week) te werken aan conditie, spierkracht, behendigheid en coördinatie. Hierbij hoort een goed lichaamsgewicht van je hond. Als je dit goed interpreteert, betekent dit dat deze strategie ook zijn voordelen heeft voor je eigen belastbaarheid. - Hersteltijd.
Wanneer uw hond getraind heeft zal uw hond vermoeid zijn. Hierbij zijn energievoorraden verbruikt, is mogelijk melkzuur gevormd en zijn op cellulair niveau kleine beschadinken opgetreden. Wanneer u uw hond na een training een dag weer relatief rust geeft, zal dit de belastbaarheid van uw hond ten goede komen.
Dus behandel je hond als een atleet. Werk aan de belastbaarheid van je hond en van jezelf. Zo verklein je de kans op blessures bij je hond en jezelf, bij trainingen en wedstrijden.