Wanneer dierfysiotherapie – Hernia

Honden kunnen op basis van aanleg en belasting in de hals of in de onderrug een hernia ontwikkelen, waarbij klachten acuut of chronisch kunnen ontstaan. Bij een acute verlamming zijn de eerste 48 uur van groot belang. Er zal een medicatie en absolute rust ingesteld worden. Afhankelijk van de reactie van de hond op deze interventie wordt besloten of de hond geopereerd moet worden.

Bij een chronisch verloop, waarbij er wisselend, maar in toenemende mate klachten optreden, hangt de beslissing ook af van de reactie op rust en medicatie, maar is de situatie minder urgent.
Honden met een hernia worden zowel na een operatie als in een rustperiode zonder operatie voor behandeling aangeboden: in beide situaties zal de hond ca. 6 weken absolute rust moeten houden. En rust heeft zowel voor- als nadelen!

P1000018

De behandeling omvat:

  • Onderhouden en verbeteren van functie van aangedane poten/organen: naast een verlamming of verminderde functie van een aantal poten kan ook de blaas- en anusfunctie verstoord zijn.
  • Instructies aan de eigenaar over massagetechnieken en oefeningen
  • Begeleiden van de eigenaar tijdens de rustperiode: deze periode is emotioneel erg zwaar, omdat de afloop niet voorspelbaar en de verzorging zwaar is
  • Verminderen van pijn ter ondersteuning van en nooit in plaats van de medicatie, met behulp van apparatuur

Zie Wanneer dierfysiotherapie?