Wanneer dierfysiotherapie – Overgewicht

Overgewicht

Overgewicht kan een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken. Dat geldt voor ons, maar ook voor onze trouwe viervoeters de hond en kat.

Naast versnelde slijtage en bijkomende gewrichtsontstekingen zal uw hond eerder te maken krijgen met vernauwde bloedvaten en verminderde leverfunctie. Daarbij zal bij een operatieve ingreep uw hond ten gevolge van overgewicht meer risico’s lopen bij de anaesthesie. Een kat met overgewicht loopt daarbij ook meer risico om suikerziekte te krijgen.

De gevolgen van overgewicht op het bewegingsapparaat zijn afhankelijk van de mate en duur van het overgewicht, maar natuurlijk ook van al aanwezige gewrichtsproblemen. Door overgewicht zal vooral het gewicht op de voorhand, wat normaal 64 % van het lichaamsgewicht bedraagt, toenemen.
De rug zal door het gewicht van de buik meer doorhangen en daarbij de rugspieren en wervelkolom extra belasten. De achterhand zal meer moeite moeten doen om de hond te ¨stuwen¨. Zo wordt zowel de voorhand, achterhand als de rug overbelast. Uiteindelijk zal uw hond meer moeite krijgen op te staan, in de auto te springen, trap te lopen, zich stijver gaan bewegen en u steeds minder graag op de dagelijkse wandeling vergezellen.
De hond zal door het minder graag bewegen tot gewichtstoename neigen.

Wanneer een hond te zwaar is en daarbij pijnklachten van het bewegingsapparaat heeft, zal het moeilijk zijn om de hond af te laten vallen.
Pijnmedicatie in combinatie met een dieet is dan noodzakelijk. Meer bewegen zal pas in een later stadium mogelijk zijn.

De Aqua-Trainer zal uw hond echter in staat stellen weer sneller plezier in bewegen te geven en ondersteunt daarmee dus het dieet. De Aqua-Trainer maakt gebruik van warm water en een lopende band. Het warme water zorgt voor een goede doorbloeding van spieren, waardoor spierpijn wordt verminderd. Daarbij zorgt het water ervoor dat de druk op de gewrichten wordt verminderd. De hond kan daardoor met minder gewrichtspijn bewegen. De lopende band maakt dat de hond moet lopen en daarbij zal hij energie verbruiken.
Zo kan door het combineren van bewegen en dieet de hond sneller afvallen.

Een combinatie van medicatie, dieet en bewegen zal het meest effectief zijn wanneer u en uw hond hierbij begeleid worden door een dierenfysiotherapeut.

Zie Wanneer dierfysiotherapie?