De Aqua-Trainer – informatie voor de dierenarts

Geachte dierenarts,

aqua-trainer voor hondenDe Voorjaarsdagen 2004 had de primeur om veterinair Nederland kennis te laten maken met de Water Walker voor honden.
Als dierenfysiotherapeute had ik de de primeur om als eerste dierenfysiotherapeute in Nederland te mogen werken met de Aqua-Trainer.
Op mijn praktijklocatie in Kamerik staat de eerste Aqua-Trainer opgesteld.

Wat maakt een Aqua-Trainer voor mij als dierenfysiotherapeute zo interessant?
De Aqua-Trainer maakt gebruik van water en een lopende band.
Het water biedt de mogelijkheid om de druk op de gewrichten te verminderen, opdat in een eerder stadium en sneller gerevalideerd kan worden. Ook voor honden met gegeneraliseerde artrose is dit een groot voordeel. Tevens verbetert trainen in water de coördinatie.
De lopende band heeft een variabele snelheid en samen met een variabele waterlaag is de basis gelegd voor een optimale training van de individuele hond.

Het voordeel van een Aqua-Trainer boven zwemmen ligt in de specificiteit van de trainingsprikkel. Zwemmen is voor het verbeteren van gangwerk geen functionele prikkel: een hond die beter gaat zwemmen hoeft niet perse beter gangwerk te laten zien. Stabiliteit van voor- en achterhand is tenslotte voor het lopen zeer belangrijk. Zwemmen doet geen beroep op deze stabiliteit. Bovendien kunnen honden, die niet kunnen/willen zwemmen wel in een Aqua-Trainer getraind worden.

Het water in de Aqua-Trainer wordt via een pompinstallatie gezuiverd en door een ingebouwde thermostaat op de gewenste temperatuur gehouden.

Natuurlijk vindt bij pathologie van de hond behandeling alleen plaats op uw verwijzing!
Omdat elke training belastend voor de circulatie is, zult u als dierenarts moeten bepalen of en in hoeverre de hond trainbaar is. Tevens is algemene informatie over de pathologie, uitslagen van onderzoeken, ingestelde medicatie etc. natuurlijk van groot belang om samen met u aan een optimaal functionerend bewegingsapparaat te kunnen gaan werken.

Bij de eerste behandeling zal de hond dierfysiotherapeutisch worden onderzocht. Aan het einde van een behandelingsserie krijgt u een behandelingsverslag toegestuurd.

Mogelijke indicaties om een hond te trainen in een Aqua-Trainer zijn:

  • Artrose/ouderdomsklachten met aspecifieke symptomen als startstijfheid, niet graag lopen etc.
  • Rugklachten, zoals spondylose; HNP (postoperatief; na rustperiode bij conservatieve behandeling)
  • Kreupelheid
  • HD
  • Na operaties aan het bewegingsapparaat
  • Bij/na paralyse/parese
  • Bij overgewicht
  • Bij verminderde conditie
  • Bij verminderde sportprestatie
  • Ter preventie van optreden sportblessures

Graag zou ik u uit willen nodigen om de Aqua-Trainer met uw eigen hond of met een patiënt van u een keer te demonstreren.
Wanneer u vragen heeft of een afspraak wilt maken, kunt u mij mobiel bereiken op 06-55733788.

Met vriendelijke groet,
Elma Bakker