Dierfysiotherapeutische keuring

Dierfysiotherapeutische keuringHet lekker in beweging zijn is gezond voor baas en hond. Steeds meer eigenaren willen ook graag een sport met hun hond bedrijven en daarvoor is een dierfysiotherapeutische keuring aan te raden.

De kans op een blessure is bij elke sport aanwezig. Kleine blessures kunnen een zodanig lichte pijn en minder functioneren veroorzaken dat dit niet op valt. Zeker wanneer de hond de betreffende sport met volle overgave doet. Om het pijnlijke gebied te ontzien zal de hond op een andere manier gaan bewegen, dus compenseren. Wanneer verder compenseren niet meer mogelijk is, zal de hond zichtbaar minder gaan presteren.

Om de kans op een blessure te verkleinen is een goede warming-up, cooling-down en hersteltijd na een zware belasting van essentieel belang. Helaas is een blessure niet altijd te voorkomen; ook al doet u als eigenaar/handler nog zo uw best.

Een jaarlijkse sportkeuring als check-up geeft informatie over mogelijke probleemgebieden bij uw hond. Zo kunnen kleine blessures sneller en zonder restschade meestal weer verholpen worden.

Wanneer u aan uw hond dus merkt dat bepaalde oefeningen in uw tak van sport slechter uitgevoerd worden of dat de hond zelfs gaat weigeren bij een oefening, laat dan uw hond onderzoeken. Maak een afspraak met uw dierenarts wanneer u het idee heeft dat hij niet lekker in zijn vel zit. Is uw hond met name stijver, startkreupel, gaat hij latten tikken, krijgt hij moeite met de slalom, met vast houden van obedience houding of gaat hij schever zitten, maak dan een afspraak voor een dierfysiotherapeutische keuring. U kunt zonder verwijzing voor een keuring terecht.

Tijdens de keuring zal uw hond gemonsterd worden tijdens gaan, zit en lig. Daarna worden alle gewrichten van voorhand, achterhand en rug op beweeglijkheid gecontroleerd. Omdat ook spierblessures vaak een oorzaak van anders bewegen is, zullen de belangrijkste spiergroepen op spanning, lengte en verhardingen getest worden.

Wanneer een keuring bijzonderheden oplevert zal dit aan uw dierenarts gerapporteerd worden. Samen met u zal, na toestemming van de dierenarts, een hersteltraject opgestart worden.